Rynek ekologiczny to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów żywności na świecie: napędzany rosnącym zapotrzebowaniem na zdrową i bardziej naturalną żywność oraz rosnącym szacunkiem dla środowiska.
Żywność ekologiczna produkowana jest bez użycia składników syntetycznych, w tym chemicznych
pestycydów, herbicydów, nawozów, hormonów, antybiotyków, bioinżynierii lub promieniowania jonizującego.
Ekologiczne gospodarstwa są prowadzone przez rolników, którzy kładą nacisk na zrównoważone
metody uprawy, wykorzystując zasoby odnawialne i promując ochronę gleby i wody.
W Polsce produkty BIO, EKO i Organiczne cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Polacy częściej wybierają produkty pochodzenia naturalnego, zdrowe oraz do produkcji których nie użyto środków chemicznych.
Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów i analizując trendy w żywności, Lallemand dodał do swojego produkcyjnego portfolio ORGANICZNE DROŻDŻE CERTYFIKOWANE, co oznacza, że zostały wyhodowane przez fermentację na substratach pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Drożdże potrzebują kilku składników odżywczych do wzrostu, poza cukrem i azotem niezbędne są również witaminy i minerały.
W ekologicznej produkcji drożdży te składniki odżywcze są dostarczane przez organiczne składniki pochodzenia roślinnego, takie jak: melasa, zboża lub rośliny strączkowe.
Obecnie Lallemand jest wiodącym producentem drożdży organicznych. Może wspierać producentów w obsłudze rynku ekologicznego. W certyfikowanych zakładach produkcyjnych, wprowadził w życie swoją solidną wiedzę, zdobytą przez dziesięciolecia doświadczeń w produkcji drożdży, aby zapewnić, że nasze ekologiczne drożdże zachowują najwyższe standardy jakości.
Aby odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące drożdży ekologicznych, sposobu ich wykorzystania do wypieku EKOpieczywa, odwiedź naszą stronę internetową www.lallemand.pl lub skonsultuj się z naszym handlowcem.
Dołącz do EKOproducentów w Polsce, wykorzystaj nasze drożdże organiczne w swoich EKOwypiekach.