Drożdże Domowe VITA D to drożdże świeże z gatunku Saccharomyces cerevisiae (niezwykle popularnym rodzajem drożdży dostępnych na rynku polskim) są przede wszystkim źródłem naturalnej witaminy D, witamin z grupy B, oraz łatwo przyswajalnych białek. Nie posiadają w swoim składzie glutenu. Nie są modyfikowane genetycznie. Drożdże Domowe VITA D szczególnie polecamy do wypieku chleba, drożdżówek, ciast drożdżowych, pączków, ciast słodkich i ciast na pizze. Doskonale sprawdzą się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ są naturalnym, roślinnym źródłem witaminy D.
Warto wiedzieć, że witamina D w drożdżach piekarskich powstaje w takim sam sposób w jaki nasz organizm przekształca promienie słoneczne w witaminę D podczas opalania się na słońcu.
Niektóre zalety stosowania witaminy D w codziennej diecie: wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, pomaga utrzymać prawidłowy poziom wapnia we krwi, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni.