PANATURA® FORTE to naturalna, gotowa do użycia podmłoda w postaci skoncentrowanej pasty o wyjątkowym aromacie. Jej główną zaletą jest całkowita eliminacja chemicznych dodatków do ciasta i polepszaczy, a jednocześnie korzystny wpływ na objętości i wilgotności wytwarzanego pieczywa. Uzyskujemy czystą etykietę w gotowym produkcie o wyjątkowym aromacie i wydłużonej świeżości.
PANATURA® FORTE to wstępnie sfermentowane ciasto w postaci pasty. Jest oparta wyłącznie na naturalnych surowcach i zapewnia bezpieczeństwo objętości bez dodatkowych polepszaczy pieczywa. Nadaje się szczególnie do produkcji bułek i pieczywa specjalnego, takiego jak bagietka, ciabatta, brioche, a także do słodkich ciast drożdżowych. Ponadto PANATURA® FORTE jest idealnym ciastem startowym do własnej produkcji podmłody typu poolish.
PANATURA® FORTE ma uniwersalne zastosowanie:
- w metodzie bezpośredniej lub wielofazowej.
- w metodzie odroczonego wypieku czyli tzw. „cool rising”
- w procesie głębokiego mrożenia
Dozowanie 2% – 3% jest wystarczające.
Zalety PANATURA® FORTE
- zapewnia dużą objętość pieczywa i ciast oraz długotrwałą świeżość
- przyjemny, aromatyczny smak oraz wzmocniony aromat przy dłuższej wstępnej fermentacji
- produkt naturalny bez dodatków, uniwersalny i łatwy w użyciu z wyjątkowo dobrymi rezultatami wypiekowymi
- elastyczne zastosowanie do bezpośredniego wytwarzania ciasta, jak również w metodzie pośredniej z zastosowaniem prefermentów np. poolish
- współdziała z kwasami w zastosowaniu ciast pszenno- żytnich
Mąka pszenna 550 | 10’000 | 100,0% |
Woda | ok. 5,650 | 56,5% |
Drożdże piekarskie | 300 | 3,0% |
PANATURA® FORTE | 200 | 2,0% |
Olej | 200 | 2,0% |
Sól | 220 | 2,2% |
Optymalne dozowanie PANATURA® FORTE zależy od odpowiedniej receptury, procesu produkcji i wymaga odpowiedniego dostosowania.
Skład
Produkty przemiału pszenicy, woda, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego, koncentrat soku z aceroli, enzymy