Newsy

PANATURA® FORTE preferment do wszystkich rodzajów ciast pszennych i mieszanych


15 April 2021 Lallemand

PANATURA® FORTE to naturalna, gotowa do użycia podmłoda w postaci skoncentrowanej pasty o wyjątkowym  aromacie. Jej główną zaletą jest całkowita eliminacja chemicznych dodatków do ciasta i polepszaczy, a jednocześnie korzystny wpływ na objętości i wilgotności wytwarzanego pieczywa. Uzyskujemy czystą etykietę w gotowym produkcie o wyjątkowym aromacie i wydłużonej świeżości.

 

PANATURA® FORTE to wstępnie sfermentowane ciasto w postaci pasty. Jest oparta wyłącznie na naturalnych surowcach i zapewnia bezpieczeństwo objętości bez dodatkowych polepszaczy pieczywa. Nadaje się szczególnie do produkcji bułek i pieczywa specjalnego, takiego jak bagietka, ciabatta, brioche, a także do słodkich ciast drożdżowych. Ponadto PANATURA® FORTE jest idealnym ciastem startowym do własnej produkcji podmłody typu poolish.

 

PANATURA® FORTE ma uniwersalne zastosowanie:

  • w metodzie bezpośredniej lub wielofazowej.
  • w metodzie odroczonego wypieku czyli tzw. „cool rising”
  • w procesie głębokiego mrożenia

Dozowanie 2% -3% jest wystarczające.

 

Zalety PANATURA® FORTE

  • zapewnia dużą objętość pieczywa i ciast oraz długotrwałą świeżość
  • przyjemny, aromatyczny smak oraz wzmocniony aromat przy dłuższej wstępnej fermentacji
  • produkt naturalny bez dodatków ,uniwersalny i łatwy w użyciu z wyjątkowo dobrymi rezultatami wypiekowymi
  • elastyczne zastosowanie do bezpośredniego wytwarzania ciasta, jak również w metodzie pośredniej z zastosowaniem prefermentów np. poolish
  • współdziała z kwasami w zastosowaniu ciast pszenno- żytnich

 

Mąka pszenna  550 10’000 100,0%
Woda ok. 5,650 56,5%
Drożdże piekarskie 300 3,0%
PANATURA® FORTE 200 2,0%
 Olej 200 2,0%
Sól 220 2,2%

 

Optymalne dozowanie PANATURA® FORTE zależy od odpowiedniej receptury, procesu produkcji i wymaga odpowiedniego dostosowania.

 

Skład

Produkty przemiału pszenicy, woda, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego, koncentrat soku z aceroli, enzymy

 

 

 

Ostatnio dodane

PANATURA® FORTE preferment do wszystkich rodzajów ciast pszennych i mieszanych

15 April 2021 Lallemand

Drożdże Domowe VITA D – naturalnie zdrowe

18 March 2021 Lallemand