Wykorzystaj potencjał drożdży PRIMA VITA D z naturalną witaminą D!
Wzbogać swoje produkcyjne portfolio stosując drożdże PRIMA VITA D i zaoferuj klientom zdrowe wypieki. Już 100 gram pieczywa z użyciem 2,5% drożdży PRIMA VITA D pokrywa od 15-25% dziennego zapotrzebowania na „witaminę słońca”. Pieczywo z dodatkiem drożdży o zawartości naturalnej witaminy D nie będzie już zwykłym pieczywem, a pieczywem wzbogaconym. Drożdże prima VITA D są wydajne jak ponastandardowe oraz proste w obróbce, można stosować do wypieku: chleba, bułek, wyrobów cukierniczych.
Witamina D w drożdżach piekarskich (saccharomyces cerevisiae) powstaje w wyniku naturalnego procesu przekształcania ergosterolu w naturalną witaminę D (ergokalcyferol) poprzez działanie światła ultrafioletowego
Zgoda Komisji Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na wprowadzenie do obrotu produktów z naturalną witaminą D pozwala na aktywne reklamowanie i promowanie jej zawartości w wypiekach zawierających drożdże PRIMA VITA D.
Co warto wiedzieć o witaminie D
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom wapnia we krwi.
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
- u dzieci pozwala na zdrowy rozwój, zapobiegając m.in. krzywicy oraz dba o zęby.
- u dorosłych chroni przed osteoporozą czy zmiękczeniem kości.
- wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami.
- pozytywnie działa na układ nerwowy.
* Spożywanie wypieków z naturalną witaminą D nie zwalnia nas od stosowania zróżnicowanej diety i propagowania zdrowego stylu życia.
** Stosowanie produktów na bazie drożdży z naturalną witaminą D2 winno być uzupełnieniem codziennej diety.
Codzienne źródła naturalnej witaminy D.
- wypieki na drożdżach z naturalną witaminą D
- promienie słoneczne
- pokarmy
- suplementacja