PANATURA® FORTE to gotowa do użycia naturalna podmłoda w postaci skoncentrowanej pasty o wyjątkowym aromacie. Jej główną zaletą jest całkowita eliminacja chemicznych dodatków do ciasta i polepszaczy a jednocześnie korzystny wpływ na objętości i wilgotności wytwarzanego pieczywa. Uzyskujemy czystą etykietę w gotowym produkcie o wyjątkowym aromacie i wydłużonej świeżości. PANATURA® FORTE to wstępnie sfermentowane ciasto w postaci pasty. Nadaje się szczególnie do produkcji bułek i pieczywa specjalnego, takiego jak bagietka, ciabatta, brioche, a także do słodkich ciast drożdżowych. Ponadto PANATURA® FORTE jest idealnym ciastem startowym do własnej produkcji podmłody typu poolish. Produkt sfermentowany, świeży, który należy przechowywać w temperaturze 5°C. Okres trwałości i data przydatności do spożycia znajdują się na opakowaniu. Obecnie trwają prace nad wydłużeniem terminu przydatności do 60 dni.
W składzie PANATURA® FORTE są produkty przemiału pszenicy, woda, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego, koncentrat soku z acerolii enzymy. Produkt ten posiada w swoim składzie gluten.
PANATURA® FORTE ma uniwersalne zastosowanie:
Zalety PANATURA® FORTE
Mąka pszenna 550 | 10’000 | 100,0% |
Woda | ok. 5,650 | 56,5% |
Drożdże piekarskie | 300 | 3,0% |
PANATURA® FORTE | 200 | 2,0% |
Olej | 200 | 2,0% |
Sól | 220 | 2,2% |